Людям з порушення зору Звичайна версія

Фонд гарантування намагається перешкодити виведенню найдорожчого активу ПАТ Банк «Контракт» - його головного офісу

31.01.2017

ПРЕС-РЕЛІЗ

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб намагається повернути у власність найдорожчий та основний актив ПАТ Банк «Контракт» - будівлю його головного офісу, яка розташована у центрі Києва на вул. Воздвиженській, 58.

За шість днів до введення тимчасової адміністрації (30 вересня 2015 року) приміщення площею 1 169,3 м2 було продане ТОВ ГК «Укргаз». Відповідно до договору купівлі-продажу ціна угоди – 45,4 млн грн, з розстроченням платежу до 05 жовтня 2015 року.  До 06 жовтня 2015 року покупець здійснив часткову оплату в загальній сумі 29,07 млн грн, жодних інших платежів на рахунок банку до сьогоднішнього дня не надходило. Особливістю вказаної угоди є те, що покупець набув право власності на будівлю в день укладання договору купівлі-продажу, тобто до сплати будь-яких грошових коштів.

У зв’язку зі великим розміром заборгованості (16,3 млн грн) та значним терміном прострочення платежу з боку покупця, уповноважена особа Фонду гарантування звернулась до Господарського суду м. Києва з позовною заявою про розірвання договору відчуження та повернення нерухомого майна у власність банку. Слід зазначити, що вказаний спосіб захисту своїх порушених прав прямо передбачений статтею 695 Цивільного кодексу України. Зазначена норма права також визначає безпосередньо наслідки порушення покупцем строків проведення розрахунків – продавець має право відмовитися від договору та вимагати повернення товару.

Незважаючи на наявну значну заборгованість, ТОВ ГК «Укргаз» намагається  здійснити відчуження вказаного нерухомого майна.

З метою захисту інтересів банку та з огляду на приписи статті 694 Цивільного кодексу України, уповноважена особа Фонду гарантування подала заяву до державного реєстратора (нотаріуса) про реєстрацію іпотеки на нерухоме майно. Державний реєстратор на підставі наданих документів та приписів норм чинного законодавства України приймає рішення про реєстрацію іпотеки на нерухоме майно, про що вноситься відповідний запис до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Статтею 694 Цивільного кодексу України унормовано, що з моменту передання товару, проданого в кредит, і до його оплати, продавцю належить право застави на цей товар. Висновок щодо виникнення іпотеки в силу закону на підставі статті 694, статті 695 Цивільного кодексу України висловлений Верховним Судом України на офіційному сайті  у «Аналізі судової практики застосування судами законодавства, яке регулює іпотеку як заставу нерухомого майна».

Однак, зараз, використовуючи різноманітні методи та форми, чиниться тиск на нотаріуса (державного реєстратора), який здійснив реєстрацію іпотеки, та на уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з метою примусити не перешкоджати зловмисникам у відчуженні вищезазначеного заставного майна банківської установи.

Про вказаний факт повідомлено відповідні компетентні правоохоронні органи.